Informatii

INSTRUCTIUNI DE INTRETINERE ACOPERISURI METALICE RUUKKI

Acoperisurile sunt expuse la foarte multe agresiuni, precum aerul poluat. Acesta include sulful, compusi ai clorului si compusi ai azotului ce conduc la aparitia ploilor acide, variatii de saruri minerale, praf sau funingine. Acesti poluanti atmosferici impreuna cu apa si radiatiile ultraviolete afecteaza stratul de acoperire (vopseaua). Procesul de degradare este accelerat mai ales atunci cand murdaria de pe acoperis nu este spalata de ploaie.

Din punct de vedere al durabilitatii tiglelor metalice, zonele critice sunt zonele zgariate si deformate, unde murdaria vine in contact direct cu stratul de zinc de sub stratul de vopsea, sau mai grav in situatiile in care stratul de otel este direct expus la mediul exterior.

Efectul acestor poluanti este mai mare in zonele industriale sau in zonele de coasta. Emisiile ce contin sulf sau clor reprezinta un risc mai mare. Totodata, acesti poluanti deterioreaza stratul de vopsea si reduc durata de viata a acoperisurilor. De aceea curatarea regulata a acoperisurilor este o parte importanta in procesul de intretinere a stratului de acoperire (vopsea).

Inspectia anuala

Suprafetele cladirilor placate cu profile metalice Ruukki trebuie inspectate cu regularitate, cel putin o data pe an. Eventualele defecte
ale stratului de acoperire se vor remedia imediat, pentru a asigura o durata de viata cat mai mare. Inspectia anuala trebuie sa includa
urmatoarele proceduri:

  • Inspectia initiala

    Presupune indepartarea tuturor obiectelor de pe acoperis, si anume: bucati de tabla, rumegus, span sau orice obiect (metalic sau nu) de pe acoperis, precum si din sistemul pluvial. Procedura se realizeaza imediat dupa terminarea montajului acoperisului.

  • Inspectia vizuala

    Inspectia vizuala a stratului de acoperire trebuie facuta o data pe an, ca inspectie generala. In perioada de garantie a acoperisului, recomandam efectuarea unei inspectii mai in detaliu o data la cinci ani. Suprafata va fi inspectata de la o distanta de maxim 1,5 metri. Dupa expirarea perioadei de garantie, suprafata acoperisului trebuie inspectata in fiecare an.

  • Curatarea acoperisului

    Verificati gradul de curatenie al acoperisului. Praful si pamantul cauzeaza risc de coroziune, tinand suprafata acoperisului uda in permanenta. Pe de alta parte, un acoperis murdar este si inestetic

  • Starea accesoriilor de pe acoperis

    Verificati starea accesoriilor de pe acoperis. Accesoriile deteriorate sau lipsa pot cauza scurgeri, degradari si risc de coroziune. Imbinarile sau fixarile deteriorate trebuie inlocuite imediat.

  • Starea stratului de acoperire (stratul de vopsea)

    Verificati starea stratului de acoperire. Nu uitati sa verificati starea profilelor dolie, streasina si muchiile sistemului de drenaj. Corodarea marginilor, decolorarile neuniforme, exfolierea, crapaturile sau zgarieturile locale sunt semne ca stratul de acoperire trebuie reparat. Urmati instructiunile de reparatie atunci cand efectuati revopsirea zonelor afectate.

  • Sistemul de drenaj al apei pluviale

    Sistemul de drenaj trebuie curatat in fiecare an. Jgheaburile si burlanele blocate, partial blocate sau murdare cauzeaza aparitia ghetii ce poate duce la coroziunea acestor elemente. Indepartati orice posibil risc de blocare sau murdarie cu un jet de apa, spalati intreg sistemul daca este nevoie. Reparati orice defect aparut.

Spalarea si inderpartarea murdariei

In general, apa de ploaie este suficienta pentru a mentine curate elementele acoperisului. Se impune insa ca o data pe an sa fie indepartata murdaria acumulata (cum ar fi frunzele) de pe acoperis, din colturi, de pe coama si din sistemul de drenaj. Suprafetele trebuie curatate cu o perie moale si cu apa sub presiune (<50 bari). Murdaria mai accentuata poate fi indepartata folosind detergenti auto ecologici (consultati un reprezentant Ruukki pentru mai multe detalii). Clatirea trebuie facuta de la coama acoperisului catre jgheaburi, dupa ce detergentul a fost lasat cateva minute sa isi faca efectul. Petele persistente se pot indeparta folosind o carpa umezita cu alcool. La final, sistemul de drenaj trebuie clatit cu apa. Utilizarea in exces a solutiilor de spalare sau a unor solutii de spalare nepotrivite poate duce la distrugerea stratului de acoperire.

Vopseaua de retus

Deteriorarile aparute la nivelul stratului de acoperire trebuie reparate cat mai repede cu putinta (cereti de la Ruukki informatii legate de tipul de vopsea de retus necesara pentru tipul de protectiei al acoperisului dumneavoastra). Pentru retusarea lor, se vor folosi numai vopsele compatibile tipului de acoperire utilizat la fabricarea acoperisului. Spray-urile sunt interzise!

tabel 1.
tipuri de vopsele recomandate


Este necesar sa curatati zona afectata folosind alcool sau solutie de curatare dupa caz. Vopsiti zona afectata, 1 – 2 straturi.

tip vopseatip vopsea de retus recomandat
PVDFSnieska Multicolor
PVDF mattSnieska Multicolor
Pural ®Snieska Multicolor
Pural ® mattSnieska Multicolor
Purex TMSnieska Multicolor
PolyesterSnieska Multicolor
Polyester mattSnieska Multicolor
PlastisolSnieska Multicolor
1)Considerabil mai lucioasa decat stratul de acoperire original.

Pentru retusare, folositi o pensula cat mai mica. Daca zgarietura afecteaza numai stratul de vopsea, fara grund, o singura aplicare este suficienta. Daca insa zgarietura a ajuns la stratul de zinc, atunci recomandam aplicarea a doua straturi de vopsea. Muchiile rezultate dupa taierea tablei pot coroda, in special la acoperisurile cu panta mica. Recomandam vopsirea acestora dupa montaj. Mai cu seama, in cazul acoperisurilor amplasate in apropierea marii, se recomanda utilizarea unui lac transparent rezistent
la agresiune salina(Teknos).

tabel 2.

Revopsirea suprafetelor

Indepartati stratul de vopsea care se exfoliaza sau care se desprinde .
Indepartati zonele cu rugina utilizand o perie de sarma sau foi abrazive.
Aplicati vopseau cu ajutorul unei pensule
Utilzati Rostex Super + Panssari Akva

Inainte de a decide revopsirea completa a intregi suprafete trebuie sa verificati daca sunt defecte locale si daca gradul de adezivitate al stratului de acoperire fata de baza este bun. Daca sunt depistate defecte majore sau daca stratul de acoperire s-a decolorat neuniform, se va consulta un expert pentru a stabili un plan de revopsire. Este dificil de a apreacia intervalul de timp la catre trebuie efectuate operatiile de revopsire dat fiind ca durata stratului de acoperire(vopsea) depinde de multi factori. Aceasta depinde de tipul de culoare si acoperire, conditiile climaterice, gradul de inclinare al acoperisului, metoda de constructie si instalare.
Decolorarea semnificativa a culori si pierderea luciului sunt principalele motivele care conduc la revopsirea completa. Poluanti atmosferici impreuna cu apa si radiatiile ultraviolete au un impactul puternic asupra stratul de acoperire. Durabilitatea variaza functie de tipul de acoperire . Este recomandat ca in cazul tipului de acoperire Plastisol revopsirea sa se faca dupa 12 pana la 20 de ani, pentru protectii de tip Polyester, Polyester mat sau Purex dupa 15 pana la 20 de ani iar cazul protectiilor de tip Pural si Hiarc dupa 20 pana la 30 de ani de la data instalari. Ca regula generala poate fi spus ca in cazul culorilor inchise se face mai devreme decat in cazul culorilor deschise. In cazul suprafetelor ce au fost revopsite la momentul oportun se prelungeste duratata de viata cu pana la 50 de ani. Chiar si in cazul in care stratul de acoperire nu mai asigura protectia adegvata otelul este inca protejat de stratul de zinc.
Revopsirea trebuie realizata conform instructiunilor mentionate in Tabelul 3.

tabel 3.

revopsirea unui strat vechi de acoperire


• Verificati adezivitatea stratului vechi de vopsea prin metodat (zgariturilor in cruce)
Figure 1.
• Indepartati stratul de vopsea care se desprinde sau care se exfoliaza cu ajutorul unui jet de apa cu
presiune sau cu utilizand o solutie de curatare.
• Asigurati-va ca stratul de zinc de sub stratul de vopsea nu este deteriorat.
• Indepartati orice urma de rugina utlizand o perie de sarma sau foaie abraziva.
• Degresati suprafata ce urmeaza a fi revopsita cu Panssaripesu sau Peltipesu.
• Clatiti bine cu apa de sus in jos.
• Asigurati-va ca suprafata ce urmeaza a fi revopsita este uscata
• Aplicati un prim strat de Rostex Super.
• Vopsiti aplicand 1-2 straturi.

tip de acoperirevopsele
Pural ®Panssari Akva 1) or Temaclad SC 50 2)
Pural ® mattPanssari Akva 1) or Temaclad SC 50 1,2)
Purex TMPanssari Akva 1) or Temaclad SC 50 1,2)
PolyesterPanssari Akva 1) or Temaclad SC 50 2)
Polyester mattPanssari Akva 1) or Temaclad SC 50 1,2)
PlastisolPanssari Akva 1) or Temaclad SC 50 2)
1) Considerabil mai lucioasa decat stratul de acoperire initial.
2) Doar pentru uz profesioanal.

tabel 4.

solutii de degresare si vopsele

solutii degresarevopseleProducator Panssaripesu
PanssaripesuTemaclad SC 50 3)
Rostex Super 4)
Tikkurila
www.tikkurila.com
PeltipesuPlaston 1)Teknos
www.teknos-croup.com
1) Solvent-vopsea acrilica.
2) Diluant – vopsea acrilica pe baza de apa.
3) Vopsea bi-componenta acrilico-polyuretanica pentru uz profesional.
4) Solvent – grund alchidic-epoxy.

Mai multe informatii legate de tipurile de vopsele le puteti gasi pe situl www.tikkurila.com sau www.teknos-croup.com